Bilderna från våran semester i Kroatien 2016

 Äntligen har jag hunnit bläddra genom våra semesterfoton med ca 1000 bilder och valt en del som klarat "censuren" och kan publiceras. Man vill ju se bra ut på kort, eller hur? Sen har man dagens digitala teknik, med bra digitala kameror (inte photoshop - om ni trodde det) som gör att man tar hundratals lyckade kort, fina nog att spara till eftervärlden. Varje gång jag sitter med korten har jag som mål att slänga allt som inte blev bra nog, men man kommer snabbt till slutsatsen att det mesta går inte att slänga.  
I fyra långa veckor har vi rest med husbilen och 3 av våra mopsar genom flera länder som Tyskland, Österike, Slovenien, Kroatien, Unger, Slovakien och Polen. Vi som aldrig rest utomlands med husbil eller hund för del delen , men det gick hur bra som helst. Jag har skrivit en liten artikel för Mops Allehanda om våran resa och den kommer med nästa nummer av Mopsordens uppskattade tidning. Så, titta i brevlådan snart, ni som är medlemmar i Mopsorden. Alla andra rekommenderar jag varmt att gå med i mopsklubben. 
Efter att ha testat i praktiken, kan jag tipsa Er om att det går att resa utomlands med mopsar. Fast man måste vara medveten om att den älskade vovven och det gäller att prioritera hundens behov och förutsättningar över allt annat. Det gäller att tänka med huvudet och nyttja mycket sunt förnuft. Värmen gör att man får anpassa dagarna efter förutsättningarna. Vissa aktiviteter man är van vid på resor utan hund får bara läggas ner. Storstadseskapader, museer och disco får läggas ner. Men det gör också att man får tid att umgås med varandra och vovven i lugn och ro. Slappna av och njuta av livet.
 Maya på promenad med lilla Amalia, min systerdotter I Kopper, Slovienien.
 Solnedgång vid Adriatiska Havet
 Bästa sättet att kyla ner mopsarna i sommarvärmen är att hålla de blöta. Simlektioner på Krk i Kroatien.
 Kom igen Laika, kom till matten!
Trion poserar på "podiet"
 Saltvatten är inget problem...bara det är inte för djupt....då trivs inte Maya så bra.
Medan vi var på campingen Jezevac i Krk (en välkänd ö i Kroatien) fick vi förstärkning i form av min syster, hennes kille och dotter samt mina föräldrar. De hyrde en stuga medan vi njöt av campinglivet i vår husbil.
Hunddusch i Kroatien. Camping Jezevac. Bra med att skölja av saltvatten efter badet i havet.
 Stenar och stenar över allt. Så mycket att undersöka och så många nya dofter. Krabbor, fiskar och allt annat intressant!
 Vårt nya sommarhem, en Rimor a la 2004. Vi har haft turen att hitta en bil med AC i bodelen och det visade sig vara guldvärt i det varma sydländska sommarvädret. Bäst av allt, vi brydde oss inte så mycket om AC:n när vi skulle titta på husbilen första gången och köpa den....  
Staden Krk, på ön med samma namn, bakom oss. Vi hade bara 500m till staden, så morgon och kvällspromenader gick oftast åt det hållet.  
 Småbåtshamn, en stor, promenadvänlig pir och massor med mopsälskande turister omkring. Gissa om man blev populär med tre plattnosar i sällskapet?
Maya, Nina och ljusa Laika trivdes stort i Krk.  
 
 Uteserveringar bjöd på fotbolls EM på storbilds tv. Vi kunde följa resultatet under promenadens gång.
Många stannade och ville hälsa på mopsarna och det bjöd vi gärna på.
Kroatien är så hundvänlig och ett paradis för solsvultna Nordbor. Detta var vår andra resa dit och fler blir det om Gud tillåter. 
Krk-mopsar by night
 Krk gamla stan.
Laika älskade att bada med lilla Amalia
 Lika barn leka bäst. En mopsvalp skyr inte en liten treåring. Är inte det fantastiskt???
Ahoj min kaptén! Piraterna på ett plundringståg.
 Nu skall det simmas, tycker matten! 
 Ny besättning, samma uppdrag.
 Nina gillar att "chilla" på bårturen.
Nu är det min tur säger Laika!!!
Många nya kompisar träffade vi under resans gång.
Man får vara medveten om att mopsarna vill alltid vara i händelsernas centrum...även om händelsen i fråga är en strandtupplur...
 
 King of the castle.... med tre tjejer i sällskapet och en bira i handen. Livet leker.
Parasoller hjälper till att skydda mopsarna från för mycket solstrålning. 
 
De tvåfotade är fantastiska! Tänk att de uppfann en matta som flyter på vattnet. Så skönt att bara guppa med... - tycker Laika
 
Efter Jezevac åkte vi på en annan Camping på Krk-ön nära staden Stara Baska. Här fick vi uppleva en jättemysig hundstrand.
Nina och Laika jobbar med alla dofter på stranden... folk spiller mat och dryck. Man kan hitta chips och annat gott om man har tur.
Laika
Maya tar det lugnt och observerar strandlivet
Stranden var så fin, så det var också många som inte hade hund som valde att bada här. Här är det en tysk familj med två sköna pojkar som bara älskade våra mopsar.
Sesta-moment att samla kraft och ork...
...för att sedan explodera i galna lekar och mopsrus.
Bada lite då och då hjälpte att hålla temperaturen i schack. Efter strandbesöket duschade vi i sötvatten och torrkade mopsarna noga
 Glada matte
Trion i naturen
Laika
Behöver du hjälp med stocken så säg bara till! - förslår Laika till sin nya kompis
Kan inte säga att mopsarna älskar att bada. Vi fick gå in i vatten med dem under armen och sedan simmade de till stranden. Fast det räckte gott och väl för att svalka ner dem. Nina och Laika blev riktigt duktiga på att simma till slut. Mayas inlärningskurva var mycket platt... det är annat med Agility! Alla är vi bra på nånting.
Vattenmopsarna Laika och Nina
Nina på väg mot stranden...som alltid. En äkta vattenhund visar dock hur riktig simning går till.
Det var roligt att titta på, när hundarna kom så bra överens
En brokig skara.
 Ole Dole Doff
Laika charmar en liten Chihuahua pojk på 6 månader.
Utsikten från våran campingplats var inte heller något att klaga på
 
 Hjälp, hussen är galen!
mmm....här bär man på mjuka madrasser, parasoller och bäddar för mopsarna, men de väljer stekheta stenar i 35 graders värme...och är det för varmt så kan man alltid lägga sig på sin kompis.
 
 
Innan vi åkte hem till Sverige så tog vi omvägen genom Polen för att besöka Adams familj, med många kusiner som bara älskade att leka och träna med mopsarna.
Det gick fort för barnen att lära sig svenska kommandon som sitt, ligg, rulla o s v.
 Ett härligt gäng!
De hade riktigt roligt med tanke på att Adams familj är inga hundmänniskor och barnen sällan får umgås med hundar på nära håll. Speciellt så snälla vovvar som våra mopsar.... man får skryta lite i alla fall.
 Här är det "spela död" som tränas.
Maya undrar om det blir nån liten korvbit över till henne? Hon trodde inte det och det bästa hon kunde hitta på var hypnos med 100% fokus -  " Lilla korven där, ramla ner och rulla dig hit , så blir du mig kär!"
Kusinerna Julka och Gabrysia 
En hel månad på resande fot börjar ta sitt slut. Dagen efter grillen åkte vi hemåt. Men, det där gör vi om !!!
 

Kommentera här: