Mys i valplådan

Dagarna går i valparnas tecken. Maya sköter om sina små på bästa sätt. Nu äter de mer och mer och stackars mamma får äta trippel så mycket som vanligt och det räcker knappt att hålla ikapp efterfrågan på mjölk. Förutom färskfoder får Maya också lite torrfoder som extra tillskott. Trots allt händer det att Maya passar på och stjäl några tuggor ur de andra tikarnas matskålar så fort tillfälle ges.
Vi flyttade valparna nu till en större valplåda, där det finns plats för en valpgalen matte att ligga ner bredvid sötnosarna och beundra dessa småliv. Man kan ligga så i timmar och tyvärr så blir det inget gjort här hemma. Hussen får tillfälle att visa sitt ordningssinne! 
 
Vår son Alexander kom hem på besök under helgen. Stora killen smälter snabbt i valparnas sällskap... och vem skulle kunna motstå deras enorma charm!
 
Mamma Maya med sin lilla skatt
Tryggheten
Igår har de små börjat öppna sina ögon för första gången. Först ett öga med en liten springa, sedan mer och mer. Som alla vet födds valparna blinda och döva. Först efter ca 10 dagar börjar de öppna ögonen och senare startar de reagera på ljud i omgivningen.
Nu kör vi vågen och säger "God natt" till alla mopsvänner !!!!

Mayas valpar 1 vecka gamla

Tiden går fort när man har roligt. Nu är första veckan till ända av valparnas fabulösa liv och det har varit en bra vecka. Hela gänget mår bra, inklusive mamman, matten och hussen. Alla växer fint (nå, en del av oss på tvären mer än på längden), vi sover gott och luktar gott (speciellt efter mamma Mayas dagliga tvättrutin). Man kan bara sitta där hela dagarna och titta in i valplådan, t o m när de sover. De är så söta när de paddlar och sparkar med deras små tassar i luften när de drömmer. Ibland passar de på att träna stämbanden också fast än så länge låter de mer som möss än som mopsar. De har inte öppnat ögonen än, så man undrar vilka bilder de ser i sina drömmar. Med tanke på att de just nu ser omgivningen med näsan så borde drömmarna handla mest om vattenfall med rinnande, skummande mjölk.....mmmm, vad gott!
Maya är supermamma och kan , som alla mammor, göra många saker samtidigt. Som att mata och tvätta de små.
 
De små rosa tassarna blev mörkare med tiden, men lika söta ändå.
 
...och vi äter och äter...och växer och växer för varje dag som går!
 
...med allt ätande så går vikten upp. Tur att vi inte växer i samma takt som de små.
Här har vi killen
och fawn tjejen
 
Den svarta killen med slips
...och så svarta tjejen
...och små korta ben
 
 
...min utsikt från sängen
Svarta tjejen
 
tjejen fawn
 
Båda tjejerna
Killen fawn
 
Killen svart
 
...och båda killarna
 
Tjejen och killen fawn
...och hela gänget som tröttnade till slut på min kamera. Inte lätt med de små...de bara sover och äter en så länge
 

Valparna är nu 6 dagar gamla

6 dagar har gått sedan Mayas dramatiska valpning, som till slut har fått en "Happy Ending"...så långt. Allt går riktigt bra än så länge och vi hoppas det fortsätter så. Mamma Maya tar hand om de små på ett exemplariskt sätt. Hon tvättar, putsar, matar de små med jämna mellanrum och smyger iväg bara korta stunder för att uträtta sina behov. När det är klart, vill hon bara tillbaka till de små. Hon är så duktig. Vi ser inte så mycket av vår vanliga, lite uppspelta och galna Maya nu, när det gäller moderskap. Hon tar sitt uppdrag på högsta allvar och det är finns inget annat som kan distrahera henne från hennes stora livsuppgift. Maya kom igång starkt med mjölken redan från start. Valparna verkar gilla det de får serverat av morsan varje 1,5 timme och växer som de skall. Här har jag tagit lite bildbevis från valplådan, så ni ser att det jag skriver stämmer i verkligheten.... 
Varannan timme, om inte oftare, ligger vi så här skönt och njuter vid baren.
Små tassar som snart blir stora...men vi njuter så länge de är sååå små!
Valphögen efter maten... när man ätit sig mätt är det bara att kura ihop och ta en skön tupplur.
Den obligatoriska tvättstunden med mamma Maya
Mat igen
Minstingen - svarta tiken 
Svarta hanen och tiken till vänster och fawn tiken och hanen till höger. Det kommer att ta lite tid att vänja sig vid den tvåfärgade syskonskaran... Det är första gången för oss att vi får blandat sällskap i en och samma kull.
Fawn tiken jobbar hårt med tungan.
Finns det något vackrare eller godare, än en liten, söt och oskyldig mopsängel???
 
Hanen och tiken delar kroppsvärme 
 
Fawn tiken
 
Jag vet inte varför men små mopsvalpar påminner mig om unga flodhästar...korta, knubbiga ben och stor mage och kraftigt huvud... det måste vara det...
Svarta tiken och hanen i mammas skyddande omfamning
....och mat igen
Titta på de små svansarna. Småttingarna ger verkligen allt de har när de äter
 
De bara äter och sover... ibland utspridda i valplådans alla hörn!
Svart och fawn tik
 
Maya får byta ställning ibland när hon diar de små
Lite stöd för hakan behöver man när man är stor kille med små nackmuskler.... det blir det ändring på så småningom...
Liten svart tjej
Maya tar det lugnt mellan måltiderna. Än så länge somnar de små snabbt när de ätit, men snart blir de stora och då blir det mer liv i luckan!
 
... jag tycker att det duger nu....du är ren där bak lilla tjejen...
Gissa vad vi gjorde nyss? Jag har märkt den lilla svarta tjejen med röd färg i nacken, så man kan lättare se vem som är vem på korten....
Mjölk i näsan...det händer rätt ofta i början.