Laika gjorde debut i Nose Work

Laika har just avslutat en kurs i Nose Work. Vi har en super duktig mopstjej.... Jag trodde att det skulle vara mycket svårare än vad det var, speciellt för en mops med sin platta nos. Men vad överraskad man blev. Laika visade sig äga en mycket känslig nos. Är man dessutom en mops som är helt inriktad på godis och mat överhuvudtaget, går det rätt fort att förstå vad det hela går ut på. Laika är jättesmart och motiverad till 100 %, så hon snabbt kom igång och man såg att hon verkligen gillade att leta dofter. Kunde inte vänta på sin tur....  Nu tränar vi hemma. När jag sätter hennes rosa Nose work sele på henne, så vet hon direkt att nu är det eukalyptusdoft vi ska leta efter. Nedan hittar ni lite fakta om Nose work, om ni vill veta mera!

Att tävla i Nose Work

Det finns tre olika tävlingsklasser i Nose Work, NW1, NW2 och NW3. Det tillkommer en ny doft i varje klass. Det finns fyra olika moment i varje klass. Samtliga moment genomförs på tid:

  • Behållarsök
  • Inomhussök
  • Utomhussök
  • Fordonssök

Inför varje ny doft som hunden ska söka efter genomförs ett så kallat doftprov. Under ett doftprov placeras den aktuella doften i en av tolv kartonger. Om ekipaget identifierar den kartong i vilken doften är gömd, tillåts ekipaget tävla. Doftprovet genomförs av etiska skäl för att säkerställa att hunden känner igen den doft den ska söka efter och att föraren kan läsa sin hund.

I NW1 söker hunden efter en doft och en doftgömma i samtliga moment. I NW2 söker hunden efter två dofter och antalet doftgömmor variera mellan en och två. I NW3 kan upp till tre dofter, kombinationer av dessa samt tomma sök förkomma. Ett tomt sök innebär att ingen doft finns utplacerad. Vid ett tomt sök ska föraren meddela domare att det inte finns någon lukt utplacerad inom den utsatta tidsgränsen.

Tre olika doftämnen

I princip kan man lära sin hund att leta efter vilka dofter som helst. Tävlingsmässigt har Svenska Nose Work Klubben valt att använda sig av hydrolaterna Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel. En hydrolat består av de vattenlösliga ämnena från en växt. De hydrolater som används i Nose Work har inga kända biverkningar.

För att få tävla i Nose Work behöver du först avlägga ett godkänt doftprov. Doftprovet består antingen av 12 kartonger på en rad eller i två rader med 6 kartonger vardera. En av dessa kartonger innehåller måldoften (antingen Eukalyptus, Lagerblad eller Lavendel beroende på vilken klass som provet avser) och resterande 11 är tomma. Lådorna står ca 120 cm ifrån varandra. Du och din hund startar från en startlinje. Så fort hundens nos korsat startlinjen startar klockan och du har tre minuter på dig att tillsammans med din hund hitta målboxen. När du tror att hunden hittat lådan så signalerar du till domaren genom att till exempel säga ”markerat”. Du får en direkt bekräftelse av domaren om det är rätt och får då belöna din hund!

Ett doftprov äger rum för varje ny doft du tävlar i men görs bara en enda gång för varje ekipage (hund med förare)/doft. Reglerna i ett doftprov är alltid samma, det är bara doften i målboxen som varierar beroende på vilken klass du skall tävla i. Ibland avlägger du ditt DP i samband med tävling. Det är även möjligt att avlägga doftprovet innan tävling till exempel i samband med en Nose Work kurs eller när tillfälle för doftprov ges av Nose Work instruktörer.

På själva tävlingsdagen går du en banvandring tillsammans övriga tävlande. Banvandringen genomförs av arrangören av tävlingen och den sker utan hund. Syftet med banvandringen är att få en bild av de olika  sökområdena samt få information om var du väntar på din tur, var du ska gå in och var du ska gå ut. Under banvandringen går även arrangören igenom säkerhetsaspekter och övergripande information om tävlingen.

Under tävlingsdagen kommer du att spendera mestadels av tiden med att vänta på din tur att söka. Det betyder att det är bra att hitta en plats där du och din hund kan slappna av. Om din hund är burtränad kan bilburen vara ett alternativ.

När det snart är din tur att söka får du ta plats avskilt från de andra tävlande i ett väntområdet som ligger en bit bort från de övriga deltagarna. Därefter ropas ni in i tävlingsområdet av en funktionär och får en sista genomgång av tid och startlinjen. Sedan är det dags att söka rätt på doften! När du tror/vet att hunden hittat den så signalerar du ”markerat” till domaren. När du signalerar att du och din hund har hittat doften stoppas tiden.  Om domaren bekräftar att det är rätt får du belöna din hund på väg ut från sökområdet.

En tävling tar nästan hela dagen och innebär att ekipagen flyttar sig mellan olika sökområden, vilket betyder att du och din hund ibland behöver transportera er längre sträckor. I kallelsen till tävling bör tillgänglighet och  framkomlighet framgår. Du kan alltid kontakt arrangören om du har frågor kring tävlingsområdet.

Under tävling är det ditt ansvar att hålla avstånd till andra hundar (minst 2 meter).  Detta gäller samtliga hundar. Om du har en hund som behöver mer avstånd kan du välja att bära ett gult band som signalerar till andra förare att du och din hund behöver extra mycket utrymme.

 
Inga problem med en kort nos. Snarare tvärtom. Som en kompis på kursen sade till mig: " Det är orättvist mot de andra vovvarna, med att Laika har så kort nos, för hon har nosen närmare hjärnan än alla andra på kursen". Festligt sagt tyckte jag!

Sportens ursprung

Ron berättar att han upplever att det är många hundar som har sådant driv i sig av naturliga instinkter som att jaga och leta t.ex och som inte får utlopp för detta och i människornas ögon anses som att de inte passar in, genom Nose Work ges alla hundar en chans till att nyttja sina naturliga instinkter till en fördel för människorna de bor med och kontentan av detta är en trött och nöjd hund.

Historiken i denna sport är något vi inom Svenska Nose Work Klubben värdesätter och vill ha som grundtanke i Sverige.

 
 
 
Det var jobbigare än man trodde att leta just efter en specifik doft. Laika kunde snarka gott när vi hade teori, men när det var dags att träna, stod hon redo och klarvaken med en enda fråga i blicken: Vad ska vi göra nu, matte? Det var annat när vi kom hem, då var det raka vägen till kudden och godnatt vänner. Snart skall vi introducera eukalyptusdoften för de andra tjejerna i flocken. Bästa inomhusträning när hösten/vintern sveper in.... Testa själva!

Ett par dagar med Stina - Mayas dotter och Laikas nya bästis <3 <3

Förra helgen hade vi busiga Stina hos oss under några dagar, då hennes storasyster Doris skadade sitt öga och behövde lite lugn och ro för att läka skadan. Busfröet Stina brukar vara en rätt jobbig unge mot den snälla och lugna Doris och hon förstår inte att man inte vill leka när man har ont.
Men det gav oss möjligheten till att umgås med den charmiga unga mopstjejen. Det är alltid så roligt och uppskattat att få träffa våra valpar och se hur de har vuxit till sig och utvecklats. 
Familjefoto, från vänster: Nina, Maya, Laika, Almi, Stina och Tessa.
Stina är Mayas dotter som nu hunnit bli ca 1 år gammal. Hon är en fawn(ljus) mops och man skulle kunna tro att det gör henne till en lugn och snäll liten tjej, men så är det inte alls. Busig, rolig och charmig tjej, som aldrig säger nej till lek med vår egna junior Laika. Man brukar säga att svarta mopsar är mest livliga och busiga, men det stämmer inte på Stina. Fast... det är klart, hon har ju två svarta föräldrar!
Mamma vad håller du på med? Inte konstigt att jag är som jag är ;-) 
 
Almi och Maya galopperar efter godis som vilda hästar
Laika och Stina kunde inte leva utan varandra. Två galna och busiga tjejer. Man skulle kunna tro att de är syskon.
När man väl fått tag i något får man hålla i det sen....tycker Stina
Här får du tillbaka
Nej, du får tillbaka!
Ett av Stinas många roliga ansiktsuttryck
Söta lilla Stina!!!
Laika
Mamma Maya och dotter Stina
Är du inte klar snart? Ta några från den här sidan också!
Stolta tjejer, eller hur? Rena aristokrater.
Stinas favorit gosedjur, en kanin, fick följa med till oss - och kaninens smaskiga nos brukar Stina använda som napp...
Laika försökte får Stina att dela med sig
Ville tom byta mot sin gummianka, men Stina gav sig aldrig
 
 
 
Halvsyster Nina försökte leka med galningarna ibland, men hon hade inte en chans att hänga med i svängarna.
Stina
....och vad har vi här ? 
Stina och mamma Maya