Valparna är 2 veckor gamla idag

2 veckor har gått, sedan Tessas valpning och allt har hittills gått så bra. Friska och goa valpar har vi i valplådan. Mycket händer för varje ny dag som kommer. 
De har börjat att försöka lyfta på rumpan och huvudet mer och mer... det börjar arta sig. Kämpa på mina småttingar! 
En blick in i kameralinsen.... fina små ögon som så sakta börjar fungera som det är tänkt...
Ibland brukar mammorna villja gå undan lite grann, men Tessa vill fortfarande vara på plats hela tiden och skydda sina må. Duktig mamma som hon är!
 
När småttingarna har ätit sig mätta, så är de medgörliga och lugna och man kan passa på att göra saker med dem. Senast tog vi en sådan stund till att klippa deras klor för andra gången sedan födseln. Kloklippning är inte speciellt populär bland mopsarna, men börjar man tidigt med alla rutiner, så finns det chans till att det går lättare i framtiden. "Som man bäddar..." passar bra i detta fallet.
Visst är de söta? Knubbiga päronmagar.
 

Våra tre mopstjejer

Då var det dags att presentera våra tre valptjejer. Det är lite lättare att skilja de åt än våra två hanar...än så länge. Minstingen i huset är fortfarande minst, men går upp i vikt i samma takt som de andra. Mellantjejen har vi målat gult, hon växer mycket men är inte störst. "Stora tjejen" är förståss störst i kullen. Spännande hur det kommer att utvecklas framöver. Jag kan tänka mig att skillnaderna i storlek/vikt kommer att minska med tiden. Just nu är det viktigaste att alla 5 valparna äter bra och går upp i vikt. Bara det fortsätter i samma spår!
Mamma Tessa mår också bra, men är galen i maten. Hon äter för sex levande varelser och det märks vid matskålen. Hon har inget stopp. Fem ständigt hungriga valpar frestar på hennes kropp. Hon har blivit så smal trots alla extra portioner. Vi vägde henne och hon håller igen hennes normalvikt, före parningen. 8,8kg och vi hoppas att hon stannar där eller ökar något. 
Mamma Tessa med sina döttrar
Minstingen i kullen, söta lilla tiken.
Lilla hjärtat får plats överallt
Mellantjejen, gulmarkerad, använder sin stora syster som kudde
Tjejtrion
Stor, större, störst... så gulliga med sina korta ben
Söta minstingen
 
 
Mellantjejen - "gul"
 
 
 
Stora och mellantjejen tillsammans
Stora tjejen
 
 
Stora tjejen går att skilja ur resten av flocken genom hennes vita "slips" teckning i bröstet samt den ljusa fläcken på magen.
 

Novembersolen

Det var länge sedan solen visade sig över Vetlanda, så när vi såg solsken imorse, bestämde vi oss för att passa på att åka till skogen och njuta av ljuset. Ingen av mopsarna ville åka hem. Man kunde se hur de njöt av det fina vädret och inte bara de. Jag också. Det blev en lång runda för oss, för man vet inte när vi får chans att njuta av solskenet nästa gång.
Adam fick stanna hemma med valparna och Tessa.
Almi väntar på sin godisbit, annars går hon inte längre... rena utpressning!
Det är många "godisstenar" i skogen. Mopsarna hoppar på stenen och för det får de godis. Snart kan man inte gå förbi en enda sten utan att fyra mopsar trängs ovanpå den.
Lyckliga mopsar
Nina och Almi. Nina har lärt sig fort att hoppa upp på stenarna för godis. Mat är mopsen främsta motiverare.
Högt på ett berg
November dricka är gott, specielt när man sprungit mycket. Kallt och svalkande, precis vad en törstig mops behöver.
Maya njuter av utsikten
 
Ingen vågade bada som tur var. Det hade varit lite väl vågat.
Nina var helt galen av glädje idag. Hon rusade runt som ett projektil. Varv på varv snurrade hon runt i full fart. 
 
 
 
Galen Nina
Mina älskade tjejer
Nina