Vom og Hundemat

Som ni kanske vet, våra mopsar får färskfoder som hundmat. Oftast får de Nordic SP+ . Inga problem med pälsen eller magen, inga allergier eller eksem... än så länge. Hoppas det fortsätter så, men man vet aldrig. Men så länge det fungerar och våra tösar älskar maten vi ställer fram, så tänker jag inte byta. De får torrfoder som godis och vid resor, inga problem. Visst är det lite extra jobb med att komma ihåg att tina upp i förväg, väga portioner, men man lär sig med tiden.
Ibland hittar jag extra erbjudande på nätet på andra, dyrare märke än Nordic, då passar vi på och köper, för att prova och för omväxlingsskull. Det är inga problem hos oss att byta mellan olika färskfodermärke från dag till dag.Jag har gjort det några gånger och enda skilnaden jag märker är att, till exempel, efter Vom og Hundemat blir det ännu mindre bajs än efter Nordic ;-) Vi har också provat " Halla foder" som annars är dyrare, men jag tyckte inte om konsistensen. Den var som en leverpastej i blodpuddings färg, medan de andra två märken ser ut som rent kött, men men, mopsarna tyckte om det i alla fall.
Mopsar har kanske ingen näsa att skryta med, men det är verkligen inget fel på luktsinnet. De vet omgående vad som har kommit hem. Med 4 mopsar i huset köpte jag 5 kilos korvar
Försvinn Maya!! Kötet är mitt!!! My Precious!
Jag väntar några minuter med de frusna korvarna. Sedan är det lätt att ta bort plasten och dela dem med en yxa till önskade bitar. In i påsar och in i frysen. Efreråt är det mops kallas i gräset, de vet att det alltid blir lite mums mums köttbitar överallt.... Då får luktsinnet ta över helt. 
Almi blev besviken att allt gick så fort. Tänk om köttet kommer tillbaka.

Dubbel Rallylydnadstävling i Forserum 2015-04-25

Igår var vi på dubbel rallylydnadstävling i Forserum med domare Ewa Svanstedt och Gunnel Persson.
Jag var så stressad innan då jag anmälde alla våra mopstjejer, hela kvartetten och dubbel betyder ju att man har dubbla starter i varje klass, d v s det är två tävlingar i ett. Man behöver inte anmäla sig till båda, men gör man det och klarar sig med kvalificerade resultat i båda så blir man glad ha..ha... eler missar man en så har man en chans till.
Jag måste säga att det var tufft att springa med alla mopsar mellan starterna, värma upp dem, rasta och lugna ner dem, när de blir uppspelta och taggade när de kommer direkt från bilen. Alla tycker det är ju så roligt.
Tur att jag hade min mamma till hjälp, utan henne skulle det säkert inte gå som det gick, så STORT TACK till henne!!!
Förutom oss 4 var det en mops till på tävlingen, nämligen Almis son - duktige Göte med matte Fia.
Jag vet inte om det har hänt innan att det var 5 mopsar på en och samma tävling. Vi fick också så fina kommentarer från båda domarna och människor runt om att det var roligt att se så många duktiga mopsar. Rasen som man ofta förknippar med soffan och eventuellt, på sin höjd en utställning, visar framfötterna, så det kändes positivt.
Dagens resultat var inte alls dumma. Det får man ta med sig som ett extra bonus.
Pugish Belladonna Balbina "Nina"  startade i Nybörjarklassen. Hon fick 70 poäng i sin första start (ett kvalificerat resultat) och bara 37 poäng i den andra där hon gick med nosen i marken som en spårhund ha..ha.. lilla skruttan är i sitt esse nu när gräset är färskt och den doftar ljuvligt.
Pugish Delite Atena "Tessa" startade för första gången i Fortsättningsklassen och fick "bara" 67 och 57 poäng, men hon kämpade så fint och är jätte duktig. Hon blev också distraherad av gräslukter. Utöver det i den första tävlingen missade  vi 10 poäng p g a klantiga mig då jag gick runt 3 koner istället för 2, så förlåt Tessa för då skulle du få 77 poäng istället. Klantiga matte du har.
Queen Lawless Fantastic Fiona " Maya" startade i Fortsättningsklassen med två kvalificerade resultat 80 poäng ( kom då på 7- e plats ) och 75 och med detta fick hon sin andra titel RLD N och RLD F . Grattis lilla skrutten, nu ska du träna inför avancerad klass med tillsammans med Almi
Bullerbyns Alma "Almi" startade i Fortsättningsklassen med 95 och 94 poäng och fick stå på prispallen två gånger på 3-e plats duktiga hon. Bra jobbat tjejen!! Almi har redan kvalificerat sig till avancerad klass innan, men så länge man är inte klar med träningen kan man fortsätta tävla i fortsättningsklassen. Det är högerhandling som gäller i avancerad klass, så det är inte lätt, men vi är på rätt spår.
Jag är så stolt med dagens resultat. Vädret och hela tävlingen var supernajs.
Almis duktige son Pugish Delite Apollo "Göte" fick också super resultat. Han startade i Nybörjarklassen  och behövde 2 kvalificerade resultat för att få uppflyttning till Fortsättningsklassen och det fick  han. 82 poäng i båda klasserna så nu slänger han koppel och tränar med syrran Tessa i Fortsättningsklassen.
Grattis Göte till titel RLD N från din stolta uppfödare!!!
Några av Vetlanda-kompisar som var med på tävlingen
5 duktiga mopsar och stolta jag. Fia med Göte och jag med mopstjejerna 
Vi kom i god tid på plats för att rasta och bekanta oss med alla dofter. Fast vissa tyckte inte att de bekantat sig nog med dofterna innan tävlingen och fortsatte bekantskapet på tävlingen, haha. Gräset var delikatess för Nina och Tessa idag.
Första tävlingen av två avklarad och duktiga Almi på sin tredje plats på prispallen.
Förberedelse innan Ninas start i Nybörjarklassen
Vi väntar på prisutdelningen med domare Eva Svanstedt i mitten
Tredje plats igen för Almi efter andra tävlingen delad med en annan kompis.
 
Jag lovar att jag ska inte lukta på eller äta gräs! - säger Nina och sedan håller hon inte sitt ord, luriga mopsen
Trötta vovvar hemma och nöjd Almi med sina priser. My Precious!!!!

Handlerkurs med Moa Persson

I söndags gick jag med Nina (Mayas svarta dotter) en handlerkurs med Moa Persson i Lenhovda. Vi åkte ihop med Rebecca och Ninas bror Bobby och fick en lärorik dag med många nya och mycket nyttiga tips från Moa. Moa är domare sedan 30 år tillbaka. Hon är domare för alla raser sedan 90-talet och är en uppfodare av fransk bolldog, mops, labrador och golden retriever. Moa har nyligen blivit vald till ordförande av Mopsorden och därmed sitter i styrelsen tillsammans med undertecknad.
Under 60/70-talet var hon framgångsrik handler för ett 70-tal olika raser med championat, BIG,BIS, Årets Hund,  m m som resultat. Med andra ord, Moa vet sin sak! Tack Moa för en mycket inressant kursdag!
Bobby och Rebecca skall snart debutera i utställningsringen, när de åker tillsammans med oss på en officiell utställning i Norrköping i juni, så det gäller att öva. De är så duktiga, så jag är övertygad om att de kommer att prestera en mycket lyckad start. Hoppas också att Rebecca tycker om att deltaga och det blir fler utställningar framöver. Det är så mycket roligare när man är fler som åker tillsammans.
Det var inga problem för Bobby att gå och stå fint, snyggingen och snillen som han är.
 
Jobbigt att vänta på sin tur tyckte syskonen Bobby och Nina