Semester i Kroatien 2020

Som utlovat fortsätter vi att berätta om året 2020 hos familjen Zielinski. Vi sade att vår tokiga semester i Kroatien skulle tas upp i ett separat inlägg, som kommer nu!
 
Alltihop hände helt oväntat och spontant. Ordet "galet" passar kanske ännu bättre. Först var det covid 19 som krossade alla våra planer för sommaren. Vi skulle egentligen ta husbilen till Frankrike och besöka Marions föräldrar som bor vid den spanska gränsen, uppe i Pyrenéerna. Marion är vår äldsta sons franska flickvän/sambo i Linköping. Men det blev inget av den resan. Sedan kom "två timmars resväg från hemmet"- regeln och alla tankar på utlandssemester fick läggas i malpåse. Så jag tog endast tre veckor sen semester och tanken var att glida runt i vårt närområde med husbilen och mopsarna, lata oss på campingar vid kusten, fiska och ha det gott. Men precis innan min semester började, så ändrades reglerna och man öppnade gränsen till Polen, Tyskland o s v. Så vi tänkte, varför inte campa i Polen och samtidigt träffa våra släktingar där? Men väl på plats i Polen, första natten vid den polska kuststaden Stettin (Szczecin), sade vi: näää, massa mygg och regn... vi kör vidare. Tur att innan resan förlängde jag min semester c 2 veckor till.   Två dagar senare satt vi redan vid strandkanten vid Adriatiska Havet i Kroatien. Egentligen planerade vi att campa i södra Kroatien, utanför Split, men halvvägs på motorvägen bestämde vi oss att hitta nån ställplats/camping vid kusten, då det började bli ganska sent på dagen och vi hade många mil kvar att köra. Sent första kvällen i Kroatien tog vi en avfart och lämnade motorvägen, för att köra cirka två mil serpentinväg mot kuststaden Senj. Hur magiskt och episkt som helst, med otroliga utsikter uppe i bergtopparna och ner mot havet. Meningen var att vi skulle bara övernatta där och köra vidare ner mot Split eller Dubrovnik morgonen efter. Men något hände. Vi blev helt förälskade i staden och stannade hela fyra veckor på samma plats, två meter från stranden! Vi har varit i Kroatien med husbilen fyra gånger  tidigare, men aldrig har vi stått så länge på samma ställe... Helt oplanerat hittade vi vår lilla plats på jorden för den här sommaren.
Bästa covid karantän man kan ha. Mopsarna och jag bara njöt av havets lugn, man slöt ögonen och fyllde själen med kraft till en tyst ljud i bakgrunden, av skvalpande vatten vid stranden  ❤️ Platsen var helt perfekt. Inget fancy, dyrt eller påkostad, men sååå tryggt, fint och familjärt. Vi hade 10 m till ställplatsens fina restaurang. 50 m till stan och affärerna, uteplatserna och en vacker marina med en promenadväg längs hela bukten.Väl på campingen hade vi en vacker utsikt mot ön Krk, där vi har campat flera år i rad. 
Mellan oss och havet var det bara en betongtrottoar, där folk kunde ligga och sola. Vi campade på en terass några trappor upp över trottoaren,🤪lagom för Laika som gärna gick runt med sin IKEA råtta i munnen och minglade med folk som gick förbi. Många stannade och umgicks med hundarna och oss, tog kort... som vanligt skulle man kunna säga, när man campar med mopsar i södra Europa. De verkligen älskar mopsar i Kroatien. 
 Mer hundvänlig ställplats har vi aldrig varit på. Tur att mina mopstjejer tål saltvatten, för vi badade flera gånger per dag. Om ni också gör det någon gång, så glöm inte att skölja hunden i sötvatten efteråt. Om det inte finns någon hunddusch på campingen, så klarar vi oss med en stor balja med rent vatten, där vi doppar våra älskade fyrbenta semesterfirare. Vi glömmer inte heller att torka dem tort efteråt. Den fukt som finns kvar i pälsen är jättebra som avkylning när vi går promenad i kvällsvärmen. Överlag så gick vi promenad med mopsarna både morgon och kväll, ibland flera gånger med kortare promenader, en bra rutin som skonade hundarna från den värsta hettan mitt på dagen, samt gav dem tillfälle att fixa alla sina behov. 
Runt 30 grader i luften varje dag, så vi kunde inte klaga. Det fläktade lite skönt från havet, så vi njöt av värmen. 
Stadens maskotar på pedestal...och Laika poserar med sin vanliga huvudtilt som en mops bör göra. 
Dags för dopp i havet. Vi gick aldrig djupare än kanske 20 cm, lagom att skölja benen och magen på hundarna.
   
Våra söners leksaks surfbräda var helt perfekt för Laika och gänget att glida runt på och njuta av havet. 
Mamma Maya, var inte speciellt kaxig ute på vattnet... gumman har aldrig lärt sig simma, så hon ligger på brädan bredbent och hoppas på att komma iland oskadd. 
Matten var snäll och såg till att inget oförutsett hände med lilla Maya 
 
 
Staden Senj är inte bara hundvänlig, men även extremt kattvänlig. Många hemlösa katter fanns runt om i hela staden, inklusive campingen. När vi möter katter hemma på våra promenader i Vetlanda vill mopsarna "äta upp dem levande" på en gång😛och skäller som tokiga. Men här var det ingen av dem som brydde sig om katterna vi stötte på. Jag vet inte om det är den lugna energin de kroatiksa kissarna utstrålar, eller om mopsarna tyckte att Kroatien är inte hemma i Sverige, så här gäller det att sköta sig gallant och visa bara upp sina bästa sidor🥰
 
Luftmadrass för två! Mamma Maya och dottern Nina
 
 
Till höger ser ni skymten av vår ställplats bland träden🥰🥰
När man står på ställplatser i Sverige, så kan man oftast bara stå i ett dygn eller två. Iallafall inte 4 veckor i sträck med kompostgaller och möbler ute hela tiden som vi gjorde här. Men det är mitt i Europa och så länge man betalar och sköter sig är allt OK 🥰🥰 
Vårat lilla paradis. Bästa platsen vi stod på sedan vi köpte husbilen för 5 år sedan. 
Står man på ställplatsen, blir det mycket biligare än campingplats. Man betalar för platsen + elavgift om man önskar el. Här är det inga pooler, lekplatser, barn m m, bara lugn och ro som gäller. Perfekt i coronatider. 
 Inte bara vi som njöt av sommaren ☀️☀️☀️
 
Våra nya svenska vänner i nåt som kan beskrivas som världens största husbil (kanske inte största, men den var mäktig ändå, 11 meter lång och 7,5 ton tung som en buss!). De kom en natt efter oss och stannade bredvid. Direkt blev de utsatta för dessa två charmgossar, två kattungar, förmodligen syskon som de snälla svenskarna skämde bort. Katterna fick mat, logi inuti i husbilen...lyxliv i fyra veckor! 
 
Känn på skillnaden...vår husbil ser ut som en liten folkabuss bredvid den stora grannen av lyxmärke Morelo. Men grannarna visade sig vara jätte vänliga och sköna att umgås med.
 
Senj i all sin prakt ☀️☀️☀️☀️ här kanske 200 meter från husbilen. Allt inom räckhåll, så otroligt bekvämt och skönt. 
Här bytte vi husbilen mot båt... men den var kanske lite väl stor...så vi bytte tillbaka, hehe! 
Kvällspromenad ☀️☀️
 
 
Som sagt🥰🥰ingen brydde sig om de vilda katterna som bara hoppade in till oss för att dricka vatten ur hundskålen, eller leka på vårt tak mitt i natten.
Snälla husse, han äter ju min mat - säger ledsna Nina 🤪🤪
 
27 grader i luften, men varm bädd säger inte Maya nej till
Tjejer, vinka till hussen 👋🏻 
 Nina 🥰
Laika 
Gumman Maya 
 
 
 
 
 
Selfie med hela familjen 
 
 
Typisk mops... istället för att njuta av kvällen, tar dem och nosar vilt efter chips och popcorn som folk möjligen tappade bland stenarna under dagen när de solade... bara mat i huvudet på dessa söta monster.
Katterna tog för sig mer och mer.... här är det bädden som blev upptagen av en av kissarna. 
 
Och här tog semestern slut... vi ligger i hytten på färjan, på väg mot Trelleborg. Allt gick bra, tacka Gud för det. Inga problem med bilen eller covid under resan. Trots flera utbrott av viruspandemin i Kroatien, Slovienien och Österrike blev det inga problem vid gränskontrollen och vi fick fritt åka genom Europa ända upp till Rostock. Tokigt som allt startade iår, blev det en otroligt fin resa som vi kommer att ha med oss länge! Tack vackra Kroatien att du tog emot oss med öppna armar och bjöd på så mycket gott!
 
 
1 Wilma:

skriven

Jösses vilken härlig resa ni ser ut att ha haft! Helt plötsligt vill jag byta båten mot en husbil. Ville. F frihet!

Svar: Tänk att det tog oss 45 år innan vi fattade att en husbil är så mycket mer, än bara ett långsamt och irriterande hinder på vägen, haha. Det är nog så att allt har sin tid och plats och i vår ålder är det hur kul som helst att bara åka runt och ha det gott. Fast en båt är inte heller så fel, eller hur??? ;)
Sylwia Zielinski

Kommentera här: