Nose Work eukalyptus doftprov på Höglandets BK tävling i Nässjö med Laika 2019-10-13

För två veckor sedan gick vi Nose Work kurs med vår söta lilla Sherlock Holmes till mops som heter Laika.🤪 Förra veckan tävlade vi för första gången i Rottne för att klara eukalyptus doftprov, men det gick inte så bra den gången (fast ingen av hundarna som tävlade då klarade provet 🤪🤪) och idag gjorde vi ett andra försök på Höglandets BK tävling i grannstaden Nässjö🥰🥰 Nu kom vi hem med diplom 👏🏻👏🏻👏🏻 efter ett godkänt prov som vår älskade Laika klarade hur bra som helst. En riktig prestation då det är inte alls lätt att fixa provet, exempelvis idag så klarade en medtävlande schäfer inte doftprovet trots hans långa nos med många fler doftreceptorer... så det kan gå... på en bra dag kan en plattnos ge klara favoriter en hård match och det är man så stolt över. Duktiga Laika 🤪🤪. Man har 3 minuter på sig att nosa och leta bland 12 stängda kartonger, där en kartong innehåller en pytteliten markering inuti med en droppe eukalyptusextrakt. Ekipaget vet inte på förväg vilken kartong det är och jag ska kunna läsa av min hund när hon nosar och markerar rätt kartong.
Efter alla rally- och lydnadstävlingar där Laika gjorde mig alltid galen med sitt ständiga nosande, så hittade vi äntligen något som passar hennes naturbegåvning och intresse. Idag lyckades vi och jag ser fram emot att börja tävla i Nose work med Laika. Det är kul att se hur mycket hon älskar att hålla på med denna sport🥰🥰 
Om du vill tävla i nosework måste hunden först klara ett doftprov. Därefter är den välkommen att börja tävla.
I nosework ska hund med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen. Men det är också ett enkelt och roligt sätt att aktivera din hund!
Att få använda nosen tycker de allra flesta hundarna är spännande. Nosework ger dessutom hunden både fysisk och mental stimulans när den tillsammans med dig söker efter dofterna, som kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, i fordon och i lådor.
Doftprov idag var utomhus, men det kan vara inne med. Det brukar stå på anmälan

Nose Work kurs med Laika

Nose Work träning med Laika inför doftprov i eukalyptus

Kommentera här: