Måste man borsta tänderna på sin mops?

Ska man ha dåligt samvete om man inte borstar hundens tänder? I min mening är svaret ja, tyvärr !!! Att regelbundet borsta din hunds tänder är faktiskt det bästa du kan göra för din hunds tandhälsa och din plånbok.Tandbehandlingar hos veterinär kan bli dyra och det är inte säkert, att din djurförsäkring täcker kalaset, möjligen en olyckhändelse som en avslagen tand, men inte problem som kunnat undvikas med god tandhygen.
Hundar med friska tänder är  piggare och gladare.
Hundar har precis som vi människor två uppsättningar av tänder, mjölktänder och de ordinarie tänderna.
När valpen föds är den tandlös, under tredje till fjärde levnadsveckan börjar tänderna växa fram. I slutet av femte levnadsveckan har oftast alla 28 mjölktänder växt fram.
När hunden är mellan fyra till sex månader kommer mjölktänderna ramla bort och ersätts av de 42 st ordinarie tänderna.
Det finns olika preparat på marknaden som säger sig motverka plack. Det är allt från tuggben och gel till pulver, som ska strös på maten. Effekten av dessa är olika, i de flesta fall fungerar de till en viss grad. I alla undersökningar som gjorts är dock tandborstning det mest effektiva och det som alla hundägare borde sköta regelbundet.
För att tandborstning ska vara effektiv bör det göras regelbundet, helst varje dag eller åtminstone tre gånger per vecka. I annat fall har placken chans att växa till sig.
Vi börjar vänja hunden med tandborsten så fort som möjligt, medan de fortfarande är valpar. Men även om du har en vuxen hund är det inte för sent att börja.
Vi brukar göra tandborstning till en roligt stund. Vi håller tandborste framme och valpen brukar snabbt intressera sig för den. Om inte så ta på lite hundtandkräm, så luktsinne börjar jobba. Det blir inte så mycket tandborstning i början. Viktigaste är att valpen tycker det är ok att hålla tandborste i munnen, både uppåtvänd och mot underkäken. Borstens trådar känns lite speciellt, när man aldrig smakat på dem innan. Efter några gånger börjar vi försiktigt göra rörelser som vid tandborstning. Börja med utsidan, därefter insidan.
Mycket lättare att lära valpen är när man har andra hundar hemma, som tycker om tandborstning. Det räcker ofta att valpen bara tittar på när de vuxna får sina tänder borstade och då vill den oftast göra som de andra. Konkurensen kommer fram.
Tvinga aldrig valpen att sitta kvar, försök istället att locka den till det.När du borstar tänderna är det bättre att du får borsta några i taget än att det blir kamp mellan er. 
Viktigaste av allt är att tandborstningen blir en vana och ni har fasta rutiner för den, annars blir det lätt bortglömt.
 
Det du behöver är: tandborste, eltandborste eller bara en fingertuta. Ni väljer själva, men tandkräm för det skall ALLTID vara hundtandkräm (människotandkräm har fluor som är giftigt för hundarna). Bäst är ensymtandkräm för hund. 
LYCKA TILL!! ÖVNING GER FÄRDIGHET!! TÅLAMOD OCH VÄNLIGHET!!!
 Disa
Nellie
Disa
Brisko
 Brisko
 
Nellie
Francesca, som kommer att heta Minta
 
Apport? 
Minta
 
Mimmi
Mimmi

Kommentera här: