" Några" bilder från vår semester i Kroatien med mopsarna Maya, Nina och Laika.

Nu är vi hemma igen efter nästan 5 veckor nere i Europa, en husbilsemester i Kroatien, en repris från förra året med exakt samma mopslag som innan: brun Maya, brun Nina och Laika. Almi åkte på egen semester till min kusin i Vimmerby och Tessa stannade hemma med våra killar. Almi och Tessa är lättast att lämna kvar, de andra är för busiga och har för många tokiga idéer för att lägga över ansvaret på någon annan. Sedan 2016 har de dessutom EU pass och vaccinering, så det fanns ingen tvekan vem man skulle ta med i år. 
Det man måste tänka på innan man packar bilen och kör iväg med hundarna är att skaffa hundpass och vaccinerar vovvarna. Det gör man hos veterinären på en dag. Passet kostar ca 500 kr och varar livet ut.Vi åkte inom EU och då skall man också vaccinera hunden med Rabiesvaccin (räcker i 3 år), minst 21 dagar innan avresan och man kan ta ytterligare en vaccin, mot Laptospiros. Det är inget måste, men vi valde att ta det ändå och då är det dubbelvaccin (första omgången görs 21 dagar innan resan och en omgång till dagen innan). 
Åker ni nån annanstans, så kolla med jordbruksverket, jag är osäker vad gäller andra länder.
Det är så kul att att ta med oss våra fyrbenta vänner på utlandssemester. Det enda är att man tar hänsyn till vovvarna när man bestämmer vart man skall åka. Ta vatten med er vart ni än går och en vattenskål på promenader, eller så passa på att blöta ner hundarna ofta, speciellt under magen, man kan ta med sig en spray flaska på utflukt, då blir det lättare att hålla nere deras kroppstemp. Vi hade kylvästar med oss, men använde dem inte så mycket. Vi hade kyllappar med oss (som blir kalla när hunden lägger sig på den) som jag köpte på Ö-B, men kände att det var för varmt i Kroatien och de blev aldrig kalla när tempen var över 25 grader. För oss funkade det bäst med att gå på en morgonpromenad innan det blev för varmt och dricka fil blandat med vatten när vi kom hem (mopsarna är rätt dåliga på att dricka vatten - till skillnad från när maten serveras). Våra tösar äter färskfoder normalt, men på semestern får man byta till torrfoder. För att få mopsarna att acceptera mer vatten fick vi blötlägga torrfodret. Hundarna var nöjda....  de fick mer volym för pengarna och samtidigt fick de allt vatten de behövde i värmen. 
Det är också så bra att man har AC i husbilen, så man kan gömma sig de mest jobbiga stunderna mitt på dagen och sova gott på nätterna med en svalkande kall luft från taket.
 Vi använder kompostgaller vid ingången då mopsarna kan springa in och ut hur de vill. Det funkar jättefint så länge vi befann oss innanför staketet. Så fort vi lämnade hundarna ensamma ute, började de hoppa och klaga tills vi tog dem med oss till stranden. Typiska mopsar, helt sällskapssjuka! Tyget vi har på gallren gör att mopsarna ser inte allt vad som försigår där ute (speciellt när andra vovvar går förbi) och de kan slappna av på ett bra sätt. 
 Har man mopsar i Europa och speciellt en trio som våra, inklusive några svarta som är sällsynta på kontinenten, blir man jättepopulär. Många nya vänner får man och man blir så glad att göra äldre människor och småbarn lyckliga med att låta dem klappa hundarna och umgås. Så många stannar upp på stan och tar kort, man känner sig som en kändis.... "Ooooo.....mopsar!!!".....det får man höra hela tiden
 Vi bodde på flera campingar. Längst söderut var vi på Campingen Rozac nära Trogir (utanför Split). Vi tog en taxibåt till gamla stan flera gånger. Mopsarna tyckte det var roligt, när de väl kom in i båten. 
 Stranden på Rozac camping hade fin, vit grussand
 Laika måste veta vad som händer utanför
 
Det fanns inga ställen som inte välkomnade våra mopsar. Det är klart att vi testade inte gränserna utan nyttjade sunt förnuft för att slippa konstiga blickar. Taxi, båtutflykter, restauranger och vissa affärer var helt OK med att gästa mopsarna.
 Trogir gamla stan
 
Vi bokade våra campingplatser i mars för att få de fina platserna vid stranden. Det var det bästa vi kunde ha gjort. Hela dagen kunde vi tillbringa med att titta på havet och utsikten. Står man mitt i campingen så får man räkna med att man bara får utsikt över grannens husvagn eller bil. När man har platsen vid vattnet har man bara några steg till badet och som bonus får man i regel lite svalkande vindpustar från havet. Det är så uppskattat en varm sommardag.
Vid vår strand hade vi en alldeles egen mopsö
På kvällspromenad utanför camping Rozac
 
 
 
 Maya
Lämnar vi våra tjejer ensamma i bilen, så dröjer det inte länge innan de tar sig in i förarhytten och hänger över ratten.
 
 
 
 
 
 
 Under varma kroatiska kvällar kunde man sova gott ute hela natten lång
Nästa Camping heter Jezevac på ön Krk, där hundarna hade den finaste badplatsen av alla campingar vi var på hittills: Parasoller, solstolar, dusch och fina hoppstenar att leka på...vad mer behöver man ?
 Bästa utsikt på Caming Jezevac var från mattes kaffebord
Åskväder i Kroatien är inte alls lika skrämmande och kalla som hemma. 
 Laika njuter av semestern. Hon älskar att bada så länge vi är där nere.
Maya däremot, är Laikas motsats, hon hatar att bli blöt, så istället för att bada på madrassen tjurar hon på stranden...
 
Söta midsommartjejer på en underbar semester.
 Så nära till stranden hade vi på Camping Jezevac. Vi stog precis här vid muren
 Nina
 
Typiska mopsar. Sviker oss på en gång när folk skrattar mot dem och ropar... Maya bara sätter sig bredvid ett par glada italienare - svikaren Maya, fy!
Lugnet innan stormen. Mopsarna njöt!!!
 
 Finaste trio <3 på Jezevac. 
 
 
Nästa Camping var Zablace utanför Baska som också fanns på Krk ön
Tyvär var den inte så hundvänlig. Hundstranden fanns nästan en kilometer från campingen och var en allmänplats, så dit gick alla möjliga hundar. Många var lösa och andra gick med sina stora vovvar i flexikoppel, så smart när man har en pittbull eller boxer.... rena cirkuset. Zablace var fint som camping, men vi kommer inte tillbaka dit med våra hundar. Man var hela tiden påmind med skyltar att man är inte välkommen med hundar.
Observera att på alla Campingar i Kroatien betalar man avgift för varje person och varje hund som finns i bilen. Vi har fått betala lika mycket för oss två som för tre våra mopsar, även när hundservicen var helt frånvarande. 
 
Hängande restaurangservering...
 Vi var inte välkomna på stranden, men en snabbpromenad längst med vattnet kunde ingen förunna oss en sån varm sommardag
 
 Husbilen brinner
Maya med brinnande heta tankar i skallen. Den bilden symboliserar verkligen henne.
 
På Campingen Orsera, utanför Porec och Rovinj
 
Husbilslivet, trångt men kul, för man är tillsammans.
 
 
 
Taxiutflykt till Porec
Vovvarna hamnade i en båt när vi tog en utflykt på delfin safari utanför Orsera... det visade sig vara ett perfekt ställe att slappna av på och slumra till en stund. Delfiner var det inget som intresserade en respektabel mops.... 
 
 
En annan utflykt, den här gången en båtresa längst kusten med en två timmars stopp i den sagolika staden Rovinj
 
Matte Sylvia, matar du fåglarna med våran mat?
 Alla älskar mopsar - ung som gammal 
 
 
 
 
 
 Här var vi på en restaurangservering med en stenstrand längst ner att ta ett dopp i havet. Perfekt tajming en sån varm eftermiddag.
 
Så nära stranden var vi på Orsera camping
 Var är Laika?
Adam brukar alltid förneka att han matar hundarna vid bordet - men nu har vi bildbevis på att han ljuger för oss..
Orsera stad
Det är jobbigt att ha semester
En av flera hundduschar på campingen
 
Ett kort stopp under palmträdet, på väg mot stadens centrum. Man måste se till att mopsarna vilar med jämna mellanrum i det varma vädret.
 
 Inte lätt att sola när man har mopsar med sig... solbrännan blir inte helt jämn...
 Nina och mamma Maya
 Maya, Nina och Laika
Ett sista restaurangbesök innan resan hem
En kissepaus någonstans i Österrike...
Sedan kom vi nöjda hem, hela och välbelåtna. Borta bra , men hemma bäst som man säger. Det var jätte roligt att komma hem till våra killar, Almi och Tessa. Äntligen är hela flocken på plats. Cheers, mopsvänner!
 

Kommentera här: