Valparna är 2 veckor gamla idag

2 veckor har gått, sedan Tessas valpning och allt har hittills gått så bra. Friska och goa valpar har vi i valplådan. Mycket händer för varje ny dag som kommer. 
De har börjat att försöka lyfta på rumpan och huvudet mer och mer... det börjar arta sig. Kämpa på mina småttingar! 
En blick in i kameralinsen.... fina små ögon som så sakta börjar fungera som det är tänkt...
Ibland brukar mammorna villja gå undan lite grann, men Tessa vill fortfarande vara på plats hela tiden och skydda sina må. Duktig mamma som hon är!
 
När småttingarna har ätit sig mätta, så är de medgörliga och lugna och man kan passa på att göra saker med dem. Senast tog vi en sådan stund till att klippa deras klor för andra gången sedan födseln. Kloklippning är inte speciellt populär bland mopsarna, men börjar man tidigt med alla rutiner, så finns det chans till att det går lättare i framtiden. "Som man bäddar..." passar bra i detta fallet.
Visst är de söta? Knubbiga päronmagar.
 
1 Mizca:

skriven

Gud vad söta!
Jag undrar lite kring deras täckning. Mamman är beige eller hur man säger och valparna svarta, beror det på att pappan är svart? Eller blir alla mopsar svarta från födseln och ändrar täckning med tiden och sen blir som mamman?

Svar: Det är lite olika, beroende på de anlag som föräldrarna har i generna. Svarta mopsföräldrar kan få ljusa (fawn-färgade) valpar och tvärtom. Pappan till våra småttingar är svart, vår Tessa är fawn. Ibland är kullen blandad, d v s en del valpar är ljusa andra svarta. En sak händer dock aldrig: valpar byter inte färg under uppväxt. Svarta blir svarta och ljusa förblir ljusa. Hälsningar Mizca!
Sylwia Zielinski

2 Mizca:

skriven

Svar: Tack för ditt svar!
Misstänkte nästan det när jag bläddrade vidare i din blogg och såg att ni hade svarta moppsar också!
En del djur byter ju täckning ju äldre de blir.

Kommentera här: